Samboegendom

Samboavtal

Bostad och bohag som införskaffats under en pågående relation för att användas gemensamt, räknas som samboegendom. Det spelar ingen roll om det bara är en sambo som har betalat för exemplevis bostaden eller soffan i vardagsrummet – egendomen ska delas lika vid en eventuell separation.

Bostad

Bostad är som det låter – det stället där ni bor gemensamt och är folkbokförda. För att bostaden ska räknas som samboegendom ska den ha införskaffats för ert gemensamma boende efter att ni blev ett par. Vem som har betalat för bostaden eller står på kontraktet spelar ingen roll. Istället är det tidpunkten för när bostaden skaffades, samt syftet som avgör om bostaden är samboegendom eller inte.

Bohag

Bohag är däremot lite otydligare, men innefattar saker som möbler, hemelektronik, porslin, husgeråd och så vidare. Man brukar säga att allt man kan ställa i vardagsrummet utan att det ser konstigt ut ska ingå i en bodelning. Den gemensamma soffan är med andra ord bohag medan ena sambons fiskeutrustning inte är det.

Samboegendom kan bara bestå av bostad och bohag. Fritidsutrustning, bilar, sommarhus eller liknande räknas inte som samboegendom. Inte heller sparpengar, aktier och liknande.

Tillbaka till Samboavtal