Så fungerar avtal för mobilabonnemang

Konsumentavtal

När du tecknar dig för ett mobilabonnemang ingår du ett avtal. Det är bra och fullt förståeligt då avtalet är till för att skydda alla parter. Men om du inte längre vill vara kund hos en mobiloperatör, vilka regler gäller då? Och vilka regler måste operatören följa för att avtalet ska vara giltigt? Detta och andra frågor rörande avtal för mobilabonnemang kommer vi att ge svar på i den här artikeln.

Det finns olika typer av avtal

Muntliga avtal

Om en representant från operatören och du ingår ett muntligt avtal är det bindande om alla regler följs. Fast värt att veta är samtidigt att det från och med 2018 är skriftlighetskrav vid telefonförsäljning. Du som kund får då i undantagsfall godkänna avtalet genom att skriva under ett papper som skickas hem till dig. Men det vanligaste är att försäljaren ber dig bekräfta avtalet med hjälp av Bank-ID. 

Om samtalet spelas in är det viktigt att du ser till att försäljaren är tydlig med de villkor som gäller för abonnemanget. I de fall säljarens muntliga löften inte finns nedskrivna i avtalet kan du be säljaren lägga till dem i avtalet innan du skriver under. 
Du har även rätt att begära ut en kopia av inspelningen av samtalet. Muntliga avtal som inte kompletteras med ett skriftligt avtal är mycket ovanliga idag, i synnerhet inom mobilabonnemang.

Skriftliga avtal

Skriftliga avtal är avtal du skriver under fysiskt eller undertecknar via en digital tjänst såsom Bank-ID. Det är viktigt att du läser igenom hela avtalet innan du skriver under. Tänk också på att du som kund är bunden till avtalet även om du missförstått något eller inte läst igenom allt det finstilta. 

En annan viktig sak att komma ihåg är att du alltid borde kontrollera att de priser som uppges stämmer. Det finns jämförelsesidor på nätet där du kan jämföra mobilabonnemang mot varandra.

Att jämföra mobilabonnemang på nätet innan du väljer mobilabonnemang är en bra idé, men då måste du samtidigt kontrollera att de villkor och priser som uppges av jämförelsesidanfortfarande är de som gäller på operatörens webbsida. Så om det står ett pris på jämförelsesidan och ett annat hos operatören och i det avtal du skriver under, är det alltid bestämmelserna i det ingångna avtalet som gäller.

Kan minderåriga teckna mobilabonnemang?

Som tumregel måste man vara 18 år för att man ska kunna teckna sig för ett mobilabonnemang. Men undantag finns. Om abonnemanget tecknats med förmyndarens samtycke blir avtalet giltigt.

Kan man säga upp ett mobilabonnemang i förtid?

Ja, men bara om operatören tillåter det. Om du exempelvis har 8 månader kvar att betala på telefon och abonnemang får du vid begäran om ett tidigt avslut en slutfaktura där du måste betala alla avgifter i form av en klumpsumma. 
Efter du betalat slutfakturan får du byta till ett annat mobilabonnemang hos en annan operatör om du så önskar.

Tillbaka till Konsumentavtal