Gåvobrev pengar

Gåvobrev

Om du ska ge bort en stor summa pengar kan det vara en god idé att skriva ett gåvobrev. Även fast det enligt lag inte är ett krav på att skriva gåvobrev när det handlar om pengar, kan det ändå känns tryggt med ett juridiskt avtal.

Behövs gåvobrev när man ger bort pengar?

Här är det faktiskt du som gåvogivare som bestämmer huruvida du vill ha ett gåvobrev eller inte. Lagen kräver inte ett gåvobrev för att pengarna ska anses vara en gåva. Det räcker med att gåvomottagaren har fått pengarna på sitt bankkonto för att gåvan ska anses vara fullbordad, enligt gåvolagen.

En fördel med att skriva ett gåvobrev när man ger bort pengar är att man kan bestämma specifika villkor för gåvan. Ett sådant villkor kan till exempel vara att pengarna ska användas för ett specifikt syfte. Man kanske vill hjälpa någon att ta sitt körkort och vill försäkra sig om att pengarna används till just körkort och inget annat.

Kan man göra pengar till enskild egendom genom ett gåvobrev?

Ja, det går att skriva i gåvobrevet att pengarna ska vara enskild egendom. Det är dock lite klurigt med just pengar, eftersom det är den specifika gåvan som blir enskild egendom. Inte värdet av gåvan.

Det är därför viktigt att gåvan (pengarna) inte blandas med övriga tillgångar. Gåvomottagaren måste därför ha pengarna på ett enskilt konto, där det går att bevisa att det är just dessa pengar som innefattas av gåvobrevet.

Räknas pengar som förskott på arv?

Allt du i princip ger dina barn under din livstid räknas som förskott på arv och ska därmed dras av från din kvarlåtenskap när du går bort. Du kan dock i ett gåvobrev skriva att en specifik gåva inte ska vara förskott på arv, vilket är ett vanligt användningsområde för gåvobrev.

Det är dock bara när föräldrar ger pengar till sina barn som gåvan räknas som förskott på arv. Att ge pengar till andra arvtagare påverkar inte hur stort deras arv efter dig kommer att bli.

Eftersom det är frivilligt för gåvogivaren att skriva ett gåvobrev, brukar vi rekommendera att skriva ett juridiskt avtal främst om det rör sig om en större summa pengar.

Tillbaka till Gåvobrev